Znate li gde je Dunhuang, i po čemu je poznat u turizmu?

Znate li gde je Dunhuang, i po čemu je poznat u turizmu?

Dunhuang (Sjajan, Veličanstven) je zelena oaza u pustinji Gobi, na severozapadu Kine, tri sata leta od Pekinga (ispod Mongolije) odnosno na starom "Putu svile", gde su se trgovački karavani odmarali na putu ka Sredozemlju... Od 1987 godine je mesto na listi UNESCO svetske baštine. Kao i svako mesto gde su se trgovci okupljali i razmenjivali iskustva, znanja, običaje i robu, za ovu zelenu oazu, koja i danas deluje kao fatamorgana se kaže da je bila i kapija religija koje su ušle u Kinu: Budizam, Islam i Hrišćanstvo...

Život današnjeg sela od 200.000 stanovnika provincije Gansu (30 miliona stanovnika) donosi reka Dang: vredni kinezi su vodu iskoristili za navodnjavanje i sad imaju plantaće voća i vinograde koi rade po najsavremenijoj poljoprivrednoj tehnologiji. Odatle i sušionice voća, hladnjače i vinarije.. Vredni narodi Han, Mongoli i Tibetanci bave se i uzgajanjem povrća i cveća i svu proizvodnju šalju u druge delove Kine... Kao mnogobrojno naselje nikle su institucije kao pozorišete, saobraćajnice pune "besnih " automobila i niz luksuznih hotela, predviđeni za razvoj projekta "Put svile" koji uključuje i turizam...  sada već ima milione turista koji moguda obiđu mnoga mesta za zabavu i šoping.. Ali to nije sve: Velika atrakcija je pećina Mogao, nazvana još i "pećina hiljadu buda" ne samo mesto hodočašća već jedna od najvećih kolekcija budističke umetnosti.. Naime, legenda kaže da je monah Li Zung 366g nove ere, putujući karavanom u noći doživeo viziju hiljadu Buda koje svetle u pustinji! Osetivši snagu napustio je karvan, i tu na obroncima Mogao planine krenuo da traga za njima, kopajući okolo da bi dobio prosvetljenje. Kasnije, njegovi sledbenici su činili isto.. Za oko 1000 godina stvorili su više od 700 pećinskih hramova sa oko 45.000 kvadratnih metara murala, više od 3000 oslikanih glinenih skulptura, od kojih je najveža oko 30 metara, nastalih u periodu od 4 do 14.tog veka, koje kao i murali presdstavljaju Budu u različitim scenama društvenog i religioznog života.. Od 14 veka pa do 1949. godine ove pećine su bile nepoznate, jer su zatrpane pustinjskim peskom.  U jednoj od pećina pronađena je zbirka pisanih redenjevekovnih dokumenta najveća na svetu- preko 60.000 rukopisa ne samo budističkih nego i konfučijskih, taoističkih, hrišćanskih, hebrejskih, tibetanskih, sanskritskih...  Većina ovih dela se danas nalazi u ... Londonu u Britanskom nacionalnom muzeju pod nazivom Dunhuang kolekcija. Britanci su rešili da čuvaju kinesku kulturu od Kineza. Lepo od njih.

Još jedno turističko čudo u ovoj oazi je jezero polumeseca gde voda nikada ne presuđuje... Veruje se da je jezero došlo sa Meseca jedne noći... Poseban prirodni fenomen je to što vetrovi duvaju sa jezera i iznose pesak iz njega, te je nemoguže da jezero bude zatrpano peskom nego se proširuje..