Ko je ubio Tutankamona

Ko je ubio Tutankamona

Egipatska civilizacija je još uvek prekrivena mnogobrojnim tajnama. Osim onih vezani za piramide, naučna otkrića i druga civilizacijska dostignuća koja su odskakali od vremena i razvoja čitave planete, imamo i kriminalni zaplet vezan za ubistvo jedne od najpoznatijih ličnosti Starog Egipta... Tutankamona.

Kada je umro otac devetogodišnjeg Tutankamona, faraon Akenaton, majka kraljica Ti, Tutankamonova baba , uz prvosveštenika Aja i komadanta vojske Hora, ustoličili su na presto princa Smenkarea... prilično dosadan početak. Tome se usprotivila  udovica- kraljica Nefretiti, kojoj je Tutankamon pastorak tj dete pokojnog faraona Akenatona, ali iz predhodnog braka, koja je brzo svrgla sa vlasti princa i postavila Tutanamona. Ali, u 18.toj godini Tutankamon je umro. Sumnje arheologa su se nizale dok "slučaj" star više od 3000 godina nisu preuzeli dvojca američkih policajaca za krvne delikte, koji su svojim naučnim metodama sklapali činjenice i zaključili da je Tutankamon ubijen. Sumnje su pale na četiri osobe iz njegovog okruženja:

Glavnikomandujući vojske Hor- koji je doveo princa na vlast pre Tutankamona, , Tutankamonova rođena žena Ank Smun- iz ko znak kojih razloga (tada fudbalskih utakmica nije bilo) , čuvar kraljevske blagajne Maja (koji je izgubio poverenje mladog faraona, i prvosveštenik Aja (koji se za vreme Tutankamona bacio u politiku i dogurao do visokog položaja-  premijera).

Ovde priča postaje zanimljiva...  Tragajući za motivima i materijalnim dokazima analiza zapisa, (obdukcija žrtve mladog faraona Tutankamona) ukrštanjem podataka i drugih metoda poznatih samo policijskim inspektorima) optuženički prst uperen je na Aja. Dokaza je bilo pregrpšt koji arheolozi nisu mogli otkriti policijskim metodama. Aj kao državni činovnik (premijer) nije smeo da priprema telo faraona za sahranu jer nije bio član porodice namenjen da bude proglađen za naslednika trona- što je bila scena murala u faraonskoj grobnici u Dolini Kraljeva, 700km južno od Kaira, koja ga je razotkrila.. Time je pokazao najveći uticaj i  moć na dvoru jer je za taj čin lako ubedio sveštenika da mu dozvole taj ritual. Njegova potonja naredba da se biršu zapisi o Tutankamonu upućuje na indikativne emocije prema Tutankamonu, što je dovelo do zaključka da je Aj ubio Tutankamona, kako je forenzika utvrdila, udarcem tupog predmeta u potiljak mladog faraona. Tako je još jedna misterija drevnog Egipta otklonjena.

Mnoge i druge priče iz drevnog Egipta možete čuti na izletima iz Hurgade i ako letujete u Egiptu. Rubicon travel organizuje zanimljiva letovanja u Egiptu, Hurgada.