Šta je važno znati pre nego izaberete vaše krstarenje.

Šta treba znati prilikom izbora krstarenja

Krstarenja su stručnom sudu turizmologa i ljubitelja putovanja jedna od najlepših vrsta putovanja.

Mnogi misle da je dosadno, ali verujte toliko je sve to lepo ukomponovano da će vam vreme proći u stalnim i vrlo lepim dešavanjima...

Šta je važno znati pre nego izaberete vaše krstarenje?

Važno je da znate šta treba poneti sa sobom i kako doći na vreme u luku ukrcaja. Ako je mesto iskrcaja druga luka, nije zgoreg dobro organizovati i povratak kući..

Moguće da vam organizator Rubicon travel obezbedi kompletnu organizaciju odlaska i povratka, kako ako individualno želite organizaciju krstarenja, ili za organizaciju grupnog odlaska na krstarenje.

Raskošni kruzeri imaju osim snack restorana i restorane u kojima se može ući samo u elegantnoj odeći, pa je veličina kofera bitna stvar. Dobro je pre izbora plovidbe znati koja se mesta posećuju i koji su uslovi boravka u takvim mestima, kako ne bi bilo nekih trivijalnih iznenađenja..

Posebno pitanje je izbor kabine:

 Soba na brodu za krstarenje nazivamo kabinom, ali je  obično mnogo manja. Izbor kabine često je zamoran obzirom da su različite vrste ili "kategorije", i neki put ih ima preko dvadeset..

U suštini ih delimo na četiri grupe:

 Unutrašnje kabine najmanje su veličine, sa sličnim komforom ali bez prozora

Spoljne kabine sa okruglim ili četvrtastim (većim) prozorom - oceanview

Spoljne kabine sa sopstvenom  verandom 

Apartman: veća kabina, često s odvojenim dnevnim i spavaćim delom, i sa dosta dodatnih pogodnosti

 Kakva vam kabina odgovara zavisi od vaših navika,  želja i budžeta:

Pogledajmo sledeće karakteristike kabina:

 

 Položaj kabine na brodu

 Izbor pozicije kabine na brodu je takav da uključuje nekoliko parametara:

Stabilnost : Ako se brinete da imate morsku bolest, mesto kabine je važno.  Što ste niže i centralnije u brodu, to ćete se manje ljuljati. dok one više napred ili nazad će se malo više ljuljati...

Udaljenost : od restorana i bazena, od ulaza, zavisi šta vam odgovara.

Buka. Može biti od zabavnog života tj na najvišim spratovima odakle je najlepđi pogled ili na krmi broda gde se oseća vibrcija od motora ili u sredini gde se nalazi izduvni dimnjak od motora.

Zato je zlatna sredina najbolja što se tiče buke

 

Sadržaj kabine

 Sve kabine imaju osnovne pogodnosti, a to su niz spremača koji stalno uređuju vašu kabinu.

Ali određene kategorije kabine imaju dodatne pogodnosti. Apartmani dolaze s raznim dodacima i privilegijama, sve od prioritetnog ukrcavanja do postavljanja barova u kabini.

 Neke luksuzne kabine su Spa kabine sa sadržajem tipa  joga prostirki ili kvalitetnijeg tuša, ličnog opslužitelja koji vam je 24 sata pri ruci da vam nešto uradi ili donese, na primer da vam napune kadu sa laticvama cveća i servira šampanjac...

 

Ekskluzivni prostori

 Neke brodske kompanije  nude komplekse apartmana najskupljih smještaja raspoređeni oko ekskluzivnih paluba, uključujući privatne bazene, jacuzzi, fitnes centre, sunčališta, restorane i salone; Jahting klub MSC Cruises i Norveški  Haven su primeri...

 

Ostale pogodnosti

To su uglavnom apoartmani sa hidromasažnom kadom, dnevnu salonsku sobu sa stolom za veći broj osoba, primustvo pri ulasku na brod, rezervisano mesto za večeru, posebne papuče posteljinu, kozmetiku...

 

Veličina kabine

Pored standardnih kabina postoje prostrane apartmani i dupleksi. Balkoni se razlikuju u veličinama, od malih za dve stolice i stočić do ogromnih paluba sa jakuzijem i opremom za više osoba... Na mnogim su brodovima unutaršnje i spoljne kabine iste veličine nameštaja. Balkonske kabine takođe mogu biti iste veličine kao i standardne kabine, a  ponekad je kabina i veća.  Osnovna kabina, bez obzira na kategoriju, naziva se "standardom", osim ako u njoj postoji nešto što je čini drugačijom (poput fizičkog rasporeda, pristupačnosti invalidima ili su veće porodične kabine sa pomoćnim ležajem). Zato treba odlučiti šta vas tzadovoljava i da li vam skuplja kabina odgovara. Evo nekoliko razmatranja u vezi s veličinom koja treba uzeti u obzir. Balkon je potreban ako je plovidba u toku dana duga i želite privatnost, naravno ako je vreme ugodno.. . Obratite pažnju na sadržaj kabine na vašem brodu, jer nisu sve jednake. Otkako je krstarenje postalo zanimljivo za porodice,  više novih brodova je ugradilo porodične kabine ili apartmani sa različitom postavkom kreveta, Postoje i mali broj jednokrevetnih kabina koje su manje, a ako pojedinac želi veću kabinu, platiće je i 60% više. ​​

Pogled iz vaše kabine

Dobar pogled iz kabine kruzera je jedinstven doživljaj. One koje su bočne gledaju ili na kopno ili na pučinu, pa se opredelite za stranu uzimajući u obzir rutu plovidbe. Kabine sa terasom mogu biti iskošeno okrenute ka napred ili ka pozadi, a one koje su na krmi su najbolje jer imaju više prostora. Ako su još na uglu i dvostrano orjentisane (to su verovatno apartmani) onda su te kabine veličanstvene.

 

 Cena kabine i drugi troškovi

Vađan element izbora plovidbe i usluga na brodu (izbora kabine). Cene se mogu se menjati svakodnevno, a najniže cene naći ćete sa ranom rezervacijom od osam meseci ili više pre plovidbe) ili kasnom rezervacijom (dva do šest nedelja prije polaska). Često cijene padaju neposredno nakon konačnog plaćanja (otprilike dva meseca prije plovidbe), ali čekanje može biti rizično jer ako se kategorija kabina dobro prodaje, cene će samo rasti.  Postoje i drugi troškove putovanja. Ako morate puno potrošiti na avionske karte, hotele pre ili posle putovanja. Takođe postoje dodatni troškovi kao što su lučka taksa, obavezni bakšiš za posadu, kao i troškovi na brodu (dodatno piće i sl) ili troškovi van broda (izleti, osveženje, ulaznice, taksi, i sl..) Zato „lovite“ česte kampanje za popuste ili privilegije ili benefite koje dobijaju stalni gosti brodske kompanije. Ali tu treba biti oprezan jer ponuđeni benefit vam možda i ne odgovra.

Iz svega navedenoj je dobro da se upoznate sa izborom kabina. Rubicon Travel crusing service vam može biti dobar savetnik vezano za izbor krstarenja, ne samo pri izboru brodske kompanije ili izboru broda za krstarenje, ili vam dati odgovor koje je najzanimljivije krstarenje po Mediteranu ili na svetu, već i savet za izbor odgovarajuće kabine na brodu.