Kada putujete u Tursku treba da znate

Šta treba da znate kada putujete u Tursku u toku jula 2020. godine - posebne i Opšte informacije o ulasku i boravku u Turskoj 

Napominjemo da se uslovi vezani za pandemiju Covid-19 svakodnevno menjaju u zavisnosti od odluka Vlada država,

te je neophodno pre putovanja proveriti aktuelno stanje kontaktom ambasade države u koju se putuje.

 

Turska – Ulazak u državu bez testa, putnici prolaze kroz termalnu kameru koja meri temperaturu, nasumično testiraju, mogućnost ulaska svih turista.

Carina 

Dozvoljeno je uneti vino i duvan u Tursku u količini ne kao robu već za ličnu normalnu upotrebu u količini koja ne podleže carini (duty free): 
Za ostale luksuzne artikle – Primenjuju se propisi EU. 

Za vredne poklone i suvenire potrebna je potvrda o kupovini zajedno sa računom kao potvrdom da je valuta legalno razmenjena.  Strogo je zabranjeno izvoziti antikvitete iz Turske bez dozvole nadležnog Ministarstva. 

Deca 

Porodica zauzima bitno mesto u turskom narodu, pa su deca dobrodošla svuda, što omogućava veoma prijatan i opuštajući porodični odmor. Većina restorana ima stolice za decu. Mleko u prahu i pelene su lako dostupni. UHT mleko je široko dostupno u malim kartonskim kutijama.Većina hotela će obezbediti krevetac ukoliko je zatražen blagovremeno. Na vaš zahtev  većina turoperatora i rent-a-car kompanija će moći da vam obezbediti sedište za dete u automobilu.   

Transport 

Unutar gradova i između lokalnih sela, saobraćaju autobuske linije, kao i dolmuši (zajednički taksiji, obično minibusevi  koji saobraćaju duž utvrđenih ruta, kupeći putnike usput). 

Cena karte zavisi od pređene rute i plaća se direktno vozaču. Dolmuš predstavlja jeftiniju varijantu prevoza. Naziv “dolmuš” znači napunjen – što je vezano za činjenicu da nemaju red vožnje već čekaju da se vozilo napuni putnicima pre nego što krene . 

Lekovi i medicinske usluge 

Ukoliko imate prepisane lekove koje treba da ponesete na odmor sa vama, za njih je potreban izveštaj doktora ili kopija recepta. 

Za svaki tretman koji primite u Turskoj moraćete da platite, te se preporučuje nabavljanje zdravstvenog osiguranja pre kretanja na put. 

Radno vreme muzeja i ustanova kulture

Većina muzeja i palata su otvoreni svakim danom u nedelji, osim ponedeljkom. Postoji par izuzetaka od tog pravila: palata Topkapi je zatvorena utorkom; palata Dolmabahce je zatvorena ponedeljkom i četvrtkom; a crkva Chora je zatvorena sredom.   

Ukoliko putujete sopstvenim prevozom 

Ako planirate da posetite Tursku sopstvenim automobilom, u Turskoj potrebno je da imate pasoš, međunarodnu vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu za registrovano vozilo i međunarodnu zelenu kartu (kartu osiguranja) sa jesno vidljivim TR znakom, kojeg možete kupiti po prelasku granice. U Tursku možete uneti sopstveni automobil na period do 6 meseci, a na period preko 6 meseci morate da platite porez na uvoz.