Kuba

HAVANA: Havana (na španskom jeziku San Cristóbal de La Habana) je glavni grad Kube. Sa 2,2 miliona stanovnika, je četvrti najveći grad na Karibima (posle Karakasa, Marakaiba i Santo Dominga). Do komunističke revolucije pedesetih godina prošlog veka Havana je bila epicentar turizma na Karibima, a to je ponovo postala i 40 godina kasnije, kada se Kuba ponovo okrenula turizmu. U Staroj Havani je sačuvan veliki broj građevina iz doba španske kolonizacije, epoha baroka, neoklasicizma i art dekoa, tako da je od 1982. ovaj grad na Uneskovoj listi Svetske baštine. U gradu se proizvodi rum (Havana Club), izrađuje tekstil i prave proizvodi od duvana - čuvena cigara „Havana“.

VARADERO: Varadero je najpoznatije kubansko letovalište udaljeno 140 km od Havane. Nosi naziv, ne bez razloga - biser Kariba. Grad je lociran u pokrajini Matanzas, na poluostrvu Hicacos i leži na biserno beloj peščanoj plaži dugoj 20 km, koja je na obali Atlanskog okeana. Klima je tropska i povoljna za pravo uživanje, koje nadopunjuju brojni barovi, diskoteke, golf tereni, oprema za ronjenje i sportove na vodi, kao i više desetina hotela koji nude široku lepezu usluga.  

Kuba

Kuba

Za posetioce iz Evrope, gotovo sve sa čime se sreću na Kubi je izuzetno. Bogata prošlost u kojoj su jedni pored drugih našli mesto španski konkvistadori, karipski gusari, crni robovi, belosvetski trgovci, američki magnati i mafijaši, domaći diktatori i revolucionari.
Čudesni gradovi u čijim se zdanjima često sreću uspele kombinacije različitih stilova, među kojima se naročito ističe Havana – istovremeno velegradski dinamična i starinski romantična - sa svojom kolonijalnom arhitekturom.