Da li je letenje avionom bezbedno zbog COVID 19?

Mnogi koji mogu da koriste avio prevoz su zabrinuti da li je moguće, odnosno koliki je rizik da se u toku boravka u avionu putnik inficira virusom Covid 19 (virusom Korona).

   Zbog smanjenog obima posla naročito zbog Kovida, avio kompanije i njihova asocijacija (IATA) izvršili su kvalitetnu i pouzdanu analizu stepena inficiranosti putnika nakon boravka u avionu u toku cele pandemije, i došli do zaključka da je svega zaražen najviše 1 na milion prevezenih putnika u svetu u toku pandemije, odnosno izuzetno je mali rizik da se putnik inficira virusom Covid 19 u avionu.

   Koliko mi u praksi znamo, zaraženost Kovidom među zaposlenim osobama koja čini posadu aviona na redovnim linijama skoro da ne postoji. Da li su posebni antivirsusni i antibakterijski filteri, ili posebni uslovi u avionu na visinama ili nešto treće biće predmet istraživanja...

Kada uz to dodamo dobru zdravstvenu kontrolu na aerodromu, obaveznost negativnog testa radi putovanja u druge zemlje, dobru higijenu u avionu i obaveznost nošenja maski tokom leta, onda možemo zaključiti da je zdravstvena bezbednost na pandemiju Covid19 tokom letenja avionom na nivou skoro pune bezbednosti.

Putnicima se preporučuje da vode računa o uslovima mera zaštite od virusa Covid 19 u zemljama gde lete, kako zbog toga ne bi nastao problem nekorišćenja leta odnosno vraćanja novca za neiskorišćenu avio kartu.