Šta obići na Zlatiboru? | RubiconTravel

Šta obići na Zlatiboru?

U neposrednoj blizini Zlatibora nalaze se brojni kulturno-istorijski spomenici i atrakcije, što Vaš odmor može užiniti sardžajnijim i svakako vednim spomena. Rubicon Travel za Vas uvek ima najbolje predloge gde da idete, šta da radite i gde da se provodite na Zlatiboru.

Bilo da ste rešili da posetite Zlatibor za vikend ili da tamo uživate u letovanju ili zimovanju, budite sigurni da Rubicon Travel ima za Vas preporuku. Zahvaljujući detaljnoj ponudi smeštaja, tim stručnjaka će za Vas odabrati i svakako preporučiti nešto što odgovara Vašem kriterijumu a da to bude po najpovoljnijoj ceni. Ponudu smeštaja možete videti OVDE

Iskoritite svoj odmor da istažite okolinu Zlatibora.

Stopića pećina

Ova pećina je jedna od najlepših atrakcija Zlatibora. Stopića pećina je udaljena 19km od Zlatibora

Istraženi deo pećine, dug je 1600 m,koji predvodi podzemni sistem kanala. Voda u pećini koja je ranije formirala podzemno jezero, vremenom se povukla, ali, za sobom je ostavila ukrase u krečnjaku, neverovatne lepote, koji u osvetljenim uslovima, posetioce ostavljaju bez daha. Podzemni potoci, formirali su brojne kanale u kojima ima jos uvek vode. Posebni i najtraktivniji deo pecine je onaj sa kamenim kadama u kojima ima vode i koje su pravo cudo prirode. Pri većim vodama formira se jedinstven vodopad visine 9,44 m koji je simbolično nazvan "Izvor života".

Ovu zlatiborsku atrakciju možete posetiti tokom cele godine, svakog dana, u okviru radnog vremena pećine.

Muzej staro selo Sirogojno

U selu Sirogojno 26 km od turističkog centra Zlatibor, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji "Staro selo".

Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, i one sačinjavaju stalnu muzejsku postavku formiranu u dve zlatiborske okućnice. Drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im je namena promenjena, adaptirane su i prilagođene turističkim potrebama. To su dvorana, prodavnica suvenira, krčma, apartmanske zgrade...

Program Muzeja je i očuvanje starih zanata, pa se u tri opremljene radionice tokom leta organizuje obuka u kačarskim, kovačkim i grnčarskim veštinama. Sastavni deo Muzeja čini Crkva Svetog Petra i Pavla sa vrednim ikonostasom iz 1764. godine.

Ovaj jedinstveni Muzej na otvorenom možete posetiti u zimskom periodu od 9 do 16 časova, a u letnjem periodu od 9 do 19 časova.

“El Paso City”

Tematski park “El Paso City” smešten je u prelepoj prirodi u kojoj se smenjuju pašnjaci i borova šuma, na samo 14 kilometara od centra Zlatibora.Dobio je naziv po istoimenom gradu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Reka koja protiče ovim kompleksom deli ga na dve celine, na američki i srpski deo, tako da “El Paso City” predstavlja i mesto susreta dve kulture. S jedne strane reke nalazi se kaubojski grad i indijansko selo, dok je na drugoj obali smešten srpski deo sa crkvom i simpatičnim zlatiborskim zaseokom.

“El Paso City” ima šatore, karavane, hotel i brvnare u kojima može da ugosti oko 100 gostiju. Od dodatnih sadržaja grad ima restoran, kafe poslastičarnicu, muzej starih predmeta, teretanu…

Gostiljski vodopad

Gostiljski vodopad je jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora. Nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora.

Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu, voda se obrušava sa 20 m visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad.

Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu.

Gostiljski vodopad je zlatiborska atrakcija koju vredi posetiti i uživati u jedinstvenim planinskim prizorima.

Vidikovac Gradina

Na nadmorskoj visini od 1164m, nalazi se vidikovac Gradina. Na vrhu se nalazi uređeni, drveni letnjikovac. Ono što izdvaja ovaj vidikovac, jeste teleskop, koji stoji na raspolaganju svim posetiocima – besplatno.

Vidikovac Gradina, udaljen 4,9km od Kraljevog trga – centra Zlatibora, pruža prelep pogled koji seže čak do Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Sa jedne strane pogled vam pada na varoš Čajetinu koja se ušuškala u dolinu između okolnih brda. A sa druge strane – Zlatibor na dlanu, moderno turističko naselje u punom sjaju. Nasuprot Gradine stoje Tornik na jednu, Čigota na drugu i Viogor na treću stranu, vrhovi koji kao hrabri divovi čuvaju Zlatibor i sve njegove lepote. Sa jednog mesta pogled na dva potpuno različita pejzaža, Ako pogledate prema severo-istoku očekuje vas pogled na pošumljene padine manjih brda i prežuljaka, dok je pogled na jug prostrantsvo goleti, livada i pašnjaka zlatno-žute boje.